Håll huvudet kallt

Håll i er.. här kommer mkt text MEN bra text så ta er tid att läsa!



TRÄNINGSTIPS: Ryttarens överliv och hand är temat i den tredje och sista delen i miniserien om sitsen.

Vi startar med den fysiska och psykiska aspekten på hur ryttaren använder sitt huvud. För att få en avspänd och följsam sits behöver du vara mentalt avspänd, oavsett om din häst går bra eller dåligt.
En förutsättning för att du ska ha kontroll på kroppen är att du håller huvudet "kallt". Om du lägger in personliga känslor, som att du är arg, ledsen eller stressad, i ridningen påverkar det ridningen negativt.

Viktigt med målbild
- Du behöver vara i mental balans för att ha koll på din kropp, annars uppnår du inte fysisk balans i din sits, säger Mads Hendeliowitz.
Ta alltid ett par minuter och fundera på vad du vill uppnå med ridpasset innan du sitter upp i sadeln eller när du skrittar fram.
- Det är du som är lärare för hästen, därför bör du alltid planera ridpasset i förväg. Sedan är det bra att ha en tydlig mental bild av hur du ska sitta i sadeln - att du har en målbild i hjärnan som fortplantar sig till sitsen.

Ryttarens huvud placeras mitt över ryggraden. Huvudet väger ungefär 4,5 kilo - det ska vila stabilt och ge tyngd åt sitsen.
- Känn efter så att du har direkt kontakt från huvudet och ner till dina sittben. Det är ungefär som med ett ridspö, en stark knopp på spöet ger bra balans och jämvikt. Om du tippar huvudet framåt, bakåt eller åt sidan tippar hela sitsen.

Rör gärna på axlarna
Blicken leder kroppen och ryttaren ska titta rakt fram mellan hästens öron och långt fram på linjen, ungefär som när man kör bil. En avslappnad blick gör även nacken avspänd. I öppna och sluta ska ryttaren titta i rörelseriktningen
- I skrittpiruetterna brukar jag titta över hästens ytteröra i stället, annars finns det risk för att jag vrider kroppen för mycket, säger Mads.

Huvudet ska hela tiden vara kvar mitt mellan axlarna. Om ryttaren vrider huvudet alltför mycket förändras  tyngdpunkten.
- Om du har svårt för att få fram innerhöften i galoppfattningen kan det vara bra att titta överdrivet utåt, men bara om du behöver korrigera ett sitsfel.

Överlivet placeras mitt över hästen; ryttaren ska känna att axlarna befinner sig mitt över höfterna. Det ger en bra kontroll över sitsen.
Armarna ska hänga rakt från ryggraden och ryttarens kontakt med tygeln ska vara mjuk och fjädrande.
- Jag brukar tänka på att dra ihop skulderbladen. Då kommer bröstkorgen automatiskt fram och du får tag i de små musklerna i ryggen. Om du tänker att du ska lyfta upp bröstbenet får du ungefär samma effekt.
- Rör gärna på axlarna för att känna att du hela tiden är mjuk och avspänd.

Avsutten övning
Många ryttare är kutryggiga eftersom bröstmuskeln är förkortad. Det finns enkla övningar som kan användas för att töja ut bröstmuskeln.
- Ligg på mage med armarna rakt ut från kroppen och med huvudet vilande åt ena sidan, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.
- Rita små ringar med armarna omväxlande framåt och bakåt. Vrid huvudet åt det andra hållet och upprepa övningen. Om du samtidigt drar upp det ena knäet ungefär 90 grader ut från kroppen blir övningen ännu mer krävande.

Känn tygeln i armbågen
Ryttaren ska stänga handen om tygeln så att den ligger stadigt inne i handen. Tummen ska vara högsta punkt och ligga som ett tak ovanpå tygeln och förhindra att tygeln glider ur handen. Det är musklerna på undersidan av handen och underarmen som ger stadga åt handen.

Ryttaren ska känna hästens takt i handlederna. Det är väldigt viktigt att handen är följsam och inte blir stum.
- Du ska känna tygeln i armbågen, och det ska finnas en kontakt mellan armbåge och höft och mellan höft och häl. Det är det som gör att ryttaren får en fjädrande sits.
Ryttaren ska sitta väl med i rörelsen och ha lite gung i armarna.
- Titta på hoppryttarna, de rider alltid med rörliga och mjuka armbågar.

Överlivet följer signalerna
En bra övning är att rida fram i arbetstrav från halt. Ge hästen signalen att gå framåt och kontrollera samtidigt att din kropp går med i rörelsen framåt och att du ger en mjuk eftergift med tygeln. Det är viktigt att du verkligen ger din häst plats att röra sig framåt.
När du rider in på en volt vrider du överlivet en aning inåt så att du håller axlarna i samma riktning som hästens bogar. I sidvärtsrörelser behöver du gå med i rörelseriktningen med överlivet, annars blir det svårare för hästen att utföra rörelsen. Överlivet ska hela tiden stämma överens med de signaler du ger till hästen.

Mads tips för avslappnad sits
* Placera huvudet mitt över ryggraden och känn att du har kontakt mellan huvud och sittben.
* Se var du rider med avspänd blick.
* Behåll kontakten med sittbenen när du flyttar överlivet.
* Fokusera på att dra ihop skulderbladen när du vill räta upp överlivet.
* Håll om tygeln så att den ligger stadigt i handen.
* Känn hästens takt i dina handleder.
* Var noga med att överlivet går med i hästens rörelse framåt.
* Följ med i rörelseriktningen med överlivet när du rider volter och sidvärtsrörelser.



av tidningen ridsport



Visst är det så? rider du och du tittar åt ett håll så går hästen dit..
det har ja ofta tränat när ja haft lite balansträning oxå.. att inte hålla i tygeln, inte heller just då använda så jätte mkt skänkel och de funkar.. tittar du åt tex B så kommer du dit :p

Kommentarer
Postat av: Maja

Grattis! Du är en utav finalisterna i veckans Ekipage! :)

2011-01-22 @ 12:25:03
URL: http://mysweetpony.blogg.se/
Postat av: Noomie

Snygg design! Diggar headern(:

2011-01-22 @ 13:38:16
URL: http://lexx.blogg.se/
Postat av: linda

sv; Åh vad bra! Tur att det finns fina människor (:

2011-01-22 @ 14:16:51
URL: http://lindagustafssoon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0